fredag 6 augusti 2010

Tvärbanan kommer att göra Solna mysigare!

En spårvagn tillför någonting positivt till stadsbilden. Eller vad säger ni?

Är inte centrala Norrköping trevligare än det skulle vara utan spårvagn? Är inte spårvagnen en av de saker som gör att Göteborgarna faktiskt har, i alla fall delvis, rätt när de säger att de bor på framsidan?

Jag har lite svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men inte minst gillar jag ljuden av en spårvagn. Det gnisslar, ringer och plingar. Spåren skapar, även när det inte kommer någon spårvagn, en trafikmiljö som är mer dynamisk. Spårvagnar skärper uppmärksamheten på det där positiva sättet som trafiken i andra länder gör när man rör sig där. Spårvagnar kommer att dra med sig en positiv stämning från Valencia och Budapest hit till vårt 'okontinentala' Solna.

Sedan – ännu viktigare. En eldriven spårvagn är så mycket mindre miljöpåverkande än de bussar och bilar som den ersätter. Det gäller inte bara avgaser utan också partiklar från däck och asfalt som minskar. Och även om spårvagnen inte är helt tyst, så minskar i alla fall det totala trafikbullret.


Bild från http://www.sl.se/

Jag ser fram emot att kommunfullmäktige antar en detaljplan också för den tredje och sista etappen (från Solna C till Solna station) så att vi sedan kan räkna ner dagarna till premiärturen.


Peter Edholm (FP), kandiderar till kommunfullmäktige i Solna i valet 2010.

1 kommentar: